Myllypuron mediakirjaston Skeittivideo-työpaja oli Helsingin kaupunginkirjaston osalta ensimmäinen Osaavat verkostot -hankkeen tapahtuma. Skeittivideo-työpaja järjestettiin kesäkuussa 5-19.6.2012 ja siinä oli kirjaston henkilökunnan lisäksi mukana koko joukko erinomaisia yhteistyökumppaneita.Vinkkejä antamassa oli alan pioneereja: Anssi Paukkunen (Suomen Rullalautaliitto RY), Vantte Lindevall (King Mole Productions, Lamina) ja Jarkko Poropudas (Happyhour Skateboards, Kontulan nuorisotila Luuppi). Lisäksi saimme työpajaan palkintoja skeittikauppa PONKESilta sekä maahantuoja OffConsultilta (Volcom ja Wht Moment).

Skeittivideo-työpaja oli suunnattu 10-17 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Kuvaamisesta heillä ei tarvinnut olla aikaisempaa kokemusta, riitti että mukana oli oma lauta. Tavoitteena oli, että työpajan aikana osallistujat pääsisivät skeittaamaan, kuvaamaan ja editoimaan.Työpajalla haluttiin tavoittaa lapsia ja nuoria, joita kirjaston perinteisemmät palvelut eivät välttämättä kiinnostaneet. Lisäksi työpaja soveltui loistavasti vastikään uusitun Myllypuron mediakirjaston profiiliin monipuolisesti erilaisia medioita sekä alan osaamista tarjoavana kirjastona.Helsingin kaupunginkirjastolle Skeittivideo-työpaja oli uudenlaista toimintaa, uusien yhteistyökumppaneiden kanssa.

Skeittivideo-työpajaan osallistui 11 henkilöä ikähaitarilta 10-16 vuotta. Mukana oli hyvin monentasoista skeittaajaa ja kuvaajaa, mutta yhteistyö sujui kaikkien kesken loistavasti. Monta vetäjää mahdollistivat sen, että jokainen sai tarvitsemansa avun niin kuvaamisvaiheessa kuin editoinnissa. Kuvaamiseen olimme varanneet viikon aikaa, johon sisältyi kaksi yhteistä kuvauspäivää. Muina päivinä ryhmät saivat kuvata itsenäisesti. Osallistujat saivat kirjastolta lainaksi videokamerat (alle 15-vuotiaiden osalta lainaajana oli huoltaja). Aloituspäivänä 5.6 Anssi Paukkunen (Suomen Rullalautaliitto RY) opasti ryhmää erilaisiin kuvaustekniikoihin, minkä jälkeen siirryttiin yhdessä harjoittelemaan Kontulan skeittiparkille. Toinen yhteinen kuvauspäivä oli 8.6, jolloin paikkana oli Savelan skeittipuisto.

Kaarlo Mahlberg Savelan skeittipuistossa 8.6.2012. (Kuva Mika Keijonen)

Kuvauspäivä Savelan skeittipuistossa. Jarkko Poropudas katsoo poikien kanssa, minkälaista materiaalia videokameralle tallentui.

Kuvausvaiheen jälkeen vuorossa oli materiaalien editoiminen, joka aloitettiin 12.6 Vantte Lindevallin (King Mole Productions, Lamina) opastuksella. Editointiin oli varattu 4 päivää, mikä riitti mainiosti. Koska musiikki on oleellinen osa skeittivideoita, käsittelimme editointivaiheessa myös tekijänoikeuksia. Pääosa ryhmistä käytti videoissaan tekijänoikeuksista vapaata musiikkia, johon olimme saaneet artisteilta luvat.

Skeittivideoiden tekijä Vantte Lindevall opastaa osallistujia editointivaiheessa.

Työpajan viimeisenä päivänä katsoimme ryhmien valmiit skeittivideot (4 kpl), jotka olivat tosi hyviä! Tämän jälkeen keräsimme osallistujilta palautteet ja arvoimme heidän kesken todella hyvät palkinnot. Kukaan ei jäänyt ilman palkintoa, joten hymyssä oli pidättelemistä. Kokonaisuudessaan Skeittivideo-työpaja onnistui loistavasti. On hyvin mahdollista, että järjestämme vastaavan pajan myös ensi kesänä.

Anki Mölläri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *